Groenemorgen - Hoogeveen groen. Doe je ook mee?

Een groene en aangename woonomgeving

Hoogeveen groen. Doe je ook mee?

We nodigen je graag uit voor de bijeenkomst Hoogeveen groen. Doe je ook mee? op woensdag 13 maart om 19.30 uur in Paviljoen Schoonhoven.

Het belooft een inspirerende avond te worden waarin volop ruimte is voor ontmoeting en gesprek.

Save the date
Publicatiedatum: 11 januari 2024
13 maart 2024
19.00
Schoonhoven Hollandscheveld

Sprekers

We hebben verschillende sprekers. Mark Mieras is wetenschapsjournalist en hij laat zien wat natuur met je brein doet. Sandra Gijmink is melkveehhouder in Nieuwlande. Ze geeft een inkijk in de samenwerking boer en natuur. Bertil Zoer is ecoloog in dienst van het Drents Landschap. Hij vertelt over de schatten van de natuurgebieden die Het Drentse Landschap beheert. Bezoek ook de stand van IVN Hoogeveen en ontmoet de mensen van IVN.

Het programma

19.00 Inloop met koffie en thee

19.30 Opening door wethouder Mark Tuit en gespreksleider Bert Hansma

19.40 Inspiratietijd! We hebben drie sprekers:

  • Bertil Zoer van Het Drentse Landschap over de natuurparels dichtbij huis
  • Sandra Gijmink, boerin in Nieuwlande, over natuurinclusief boeren
  • Mark Mieras, wetenschapsjournalist, over de werking van groen op de mens

21.15 Wie doet er mee? Teken ook voor een groen Hoogeveen

21.25 Wat gebeurt er al in de samenwerking? Bert Hansma vertelt hierover

21.30 Borrel en ontmoeting; je kunt ook de stand van IVN Hoogeveen bezoeken

22.00 Einde

Aanmelden

Ben jij er ook bij? Stuur dan een mail naar y.harmsen@dewoldenhoogeveen.nl.

Over de sprekers

Over Bertil Zoer en ‘De natuurparels van Hoogeveen’

Het Drentse Landschap beheert veel natuurterreinen in de gemeente Hoogeveen: het Spaarbankbos, de bossen rond Hollandscheveld, de Boerenveensche plassen, het Nuilerveld en het Oude diep. Het zijn terreinen met bijzondere natuurwaarden die het buitengebied van Hoogeveen aantrekkelijk groen maken. Wat zijn de belangrijkste ecologische en landschappelijke waarden? Welke uitdagingen liggen er voor het behoud en beheer? Ecoloog Bertil Zoer geeft een inkijkje in deze bijzondere pareltjes.

Bertil Zoer is als medewerker ecologie verbonden aan Stichting Het Drentse Landschap. Bij menig Drent ondertussen bekend als een van de vaste TV boswachters in het natuurprogramma ROEG op RTV Drenthe.

Over Sandra Gijmink en ‘Ondernemen in balans met de natuur’

Melkveehouder Sandra Gijmink en haar gezin boeren in balans met de natuur, oftewel natuurinclusief. Vijf jaar geleden zijn ze begonnen met deze manier van werken, toen de zuivelorganisatie geïnteresseerde melkveehouders hiervoor zocht. Ook het project ‘Duurzame Melkveehouderij’ van de provincie Drenthe motiveerde hen om deze weg in te slaan. Er kwam onder andere kruidenrijk grasland, een vogelvoedselakker, verlengde weidegang, geen kerende grondbewerking en er wordt volvelds maïs gezaaid. Welk effect heeft dit op biodiversiteit, natuur en klimaat? Sandra vertelt er graag over.

Sandra Gijmink vestigde zich 30 jaar geleden met haar man Harold in Nieuwlande om aan de Johannes Poststraat een melkveehouderij te starten. Liefde voor koeien is de grote drijfveer. In de beginjaren combineerde ze het werk op de boerderij met een baan in de jeugdpsychiatrie. Inmiddels werkt ze fulltime op het bedrijf en is bestuurslid van LTO Zuidwest Drenthe.

Over Mark Mieras en ‘Het groeneffect’

Een groene omgeving heeft hele praktische voordelen: zo houden we ruimte voor water en kunnen we beter omgaan met kou en warmte. Een groene omgeving is ook heel goed voor jou: het maakt je gezonder. Groen helpt kinderen beter leren en bewegen. Bij volwassenen helpt groen om stress

te verlagen en aandacht en productiviteit te vergroten. Hoe kan dat? Wat verklaart de samenhang? En hoe kunnen we deze effecten zo goed mogelijk benutten? Neem samen met wetenschapsjournalist Mark Mieras een duik in het omvangrijke onderzoek naar het effect van biodiversiteit, groene en blauwe natuur.

Mark Mieras is wetenschapsjournalist gespecialiseerd in de hersenen. Hij schreef onder andere de veel gelezen boeken 'Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Voor IVN schreef hij verschillende literatuurstudies over het groeneffect: voor burgers, op school en op de werkvoer (zie www.mieras.nl).

Over IVN Hoogeveen

IVN Hoogeveen is met 200 leden in verhouding een van de grootste IVN-verenigingen in het land. Voorzitter Grietje Loof is ook klimaatburgemeester Hoogeveen. IVN Hoogeveen brengt het belang van natuur en milieu onder de aandacht door mensen kennis te laten maken met natuur en landschap in de eigen omgeving. IVN organiseert hiervoor veel natuuractiviteiten voor jong en oud.

Bezoek de website