Groenemorgen - Ploggen geeft een schone buurt én je hebt gezellige buurtcontacten

Een groene en aangename woonomgeving Afval is grondstof

Ploggen geeft een schone buurt én je hebt gezellige buurtcontacten

Kim Molenaar is sinds begin dit jaar een fanatieke plogger. Ze plogt samen met haar twee zonen en met hun vriendjes. De baby gaat in de wandelwagen mee.

Kim foto 2
Publicatiedatum: 5 juli 2023

Kim is twee jaar geleden met haar gezin aan de Grote Kerkstraat in Hoogeveen komen wonen. Ze hebben het erg naar hun zin in Hoogeveen; ze vinden het een fijne stad waar veel georganiseerd wordt, het heeft veel voorzieningen en ligt centraal ten opzichte van de andere steden en natuurgebieden. Kim werkt vier dagen per week op hogeschool Windesheim in Zwolle en ze is ook nog vrijwilliger bij diverse verenigingen, onder andere van park Dwingeland. Kim is regelmatig met haar kinderen in het park en het viel ze op dat er veel zwerfafval ligt, ook rondom de school.

Kim en haar echtgenoot proberen het belang te laten zien van een schone buurt, van wat zwerfafval betekent voor de natuur en voor de dieren en ook dat je medeverantwoordelijk bent voor je buurt.

Kim nam contact op met Plogging de Wolden Hoogeveen en zo werd ze voorzien van materiaal die het opruimen makkelijk maken.

Jong geleerd is oud gedaan

Kim gaat nu geregeld met zoontjes ploggen. ‘Er gaan steeds meer vriendjes meehelpen met ploggen’, vertelt Kim, ‘gelukkig kon ik snel extra opruimmateriaal krijgen waardoor ze allemaal goed kunnen helpen. Het is een leuke en gezellige activiteit, vindt ze. ‘De kinderen vinden het prachtig, voelen zich heel belangrijk en verantwoordelijk.’

Slimme kids verdienen met het ploggen ook nog een zakcentje bij. Kim: ‘Soms komen kinderen bij mij aan de deur vragen om de ‘kniep-kniep’ zodat ze kunnen gaan opruimen. En dan is het natuurlijk mooi voor ze als ze blikjes vinden met statiegeld. Kinderen zien het ploggen als een leuke activiteit en op het schoolplein wordt er spontaan door anderen mee geplogd.’

Sociaal gebeuren

Ploggen is meer dan alleen zwerfafval opruimen, zegt Kim. ‘Het is een sociaal gebeuren. Je hebt veel contact met buurbewoners, veel mensen maken even een praatje. Het is ook een mooie gelegenheid om je buurt te leren kennen en het geeft veel gezelligheid.’ Door het ploggen heeft Kim en haar gezin veel buurtcontacten opgedaan.

Het mooie aan ploggen is dat het niet leeftijdsgebonden is, je hoeft er ook niet sportief voor te zijn. Of je nou goed ter been bent of iets minder, jong of ouder, iedereen kan ploggen.

Ga jij ook ploggen?

Pak het ook op! Mail naar ploggenindrenthe@gmail.com en ontvang gratis plogmaterialen.