Waterstof Hoogeveen
In 2050 moeten alle huizen in Nederland zonder aardgas verwarmd kunnen worden. In Hoogeveen laten we zien dat waterstof een goede vervanger is voor aardgas voor de verwarming van woningen, nieuw en bestaand.
Dit gebeurt in het project Waterstof Hoogeveen waar we woningen gaan verwarmen met een cv-ketel die draait op waterstof. Het gaat om nieuw te bouwen woningen in Nijstad-Oost en om bestaande woningen in de naastgelegen wijk Erflanden. Bij deze aanpassing wordt het huidige aardgasnet gebruikt en aangepast voor het transport van waterstof. De aanpassing in de woning is beperkt en behoudt de mogelijkheid voor andere oplossingen voor verduurzaming van de woning.
Wat is waterstof?
Waterstof is een brandbaar gas. Het wordt niet uit de grond gehaald, zoals aardgas. Het wordt gemaakt. Dat gebeurt in installaties waar water met elektriciteit wordt gesplitst in zuurstof en waterstof. Als het verbrand wordt, komt er geen CO2 vrij, zoals bij de verbranding van aardgas of benzine wel gebeurt. CO2 is een van de belangrijkste broeikasgassen: het zorgt voor de opwarming van de aarde.
Waterstof kan door het bestaande gasleidingnetwerk gebruikt worden om huizen te verwarmen, net als aardgas. Daarvoor moeten er wel wat aanpassingen gedaan worden, bijvoorbeeld aan de gasmeter en de cv-ketel moet worden vervangen door een waterstof cv-ketel.
Hebt u nog meer vragen over waterstof? Lees er meer over via onderstaande link.
Lees meerProject Waterstof Hoogeveen
Waterstof Hoogeveen is een van de proeftuinen van het landelijk Programma Aardgasvrije Wijken waarin het Rijk, waterschappen en gemeenten samenwerken in de aardgasvrije opgave. In de proeftuin doen we kennis op waarmee we randvoorwaarden in kunnen vullen die opschaling van deze methode na 2030 mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de technische kennis, beschikbaarheid van waterstof cv-ketels, borging van de veiligheid, goed opgeleide installateurs en wetgeving die de toepassing van waterstof in woningen voor verwarming mogelijk maakt.
Waterstof Hoogeveen is een project van Essent, RENDO, Remeha en Gemeente Hoogeveen. Meer weten over de samenwerkende partners? Lees er meer over via onderstaande link of bekijk onderstaande video waar we de waterstofketen in beeld brengen.
Financiering van het project
Voor het project Waterstof Hoogeveen krijgen we financiële steun van verschillende partijen. Lees er meer over via onderstaande link.