Groenemorgen - Waterstof Hoogeveen

Waterstof Hoogeveen

In 2050 moeten alle huizen in Nederland zonder aardgas verwarmd kunnen worden. In Hoogeveen laten we zien dat waterstof een goede vervanger is voor aardgas. Binnen het project Waterstof Hoogeveen werken we aan verschillende deelprojecten, dit zijn de Waterstofwijk Erflanden, Waterstof Tiny House en Nijstad-Oost. Op deze pagina leest u hier meer over.

Wat is waterstof?

Waterstof is een brandbaar gas. Het wordt niet uit de grond gehaald, zoals aardgas. Het wordt gemaakt. Dat gebeurt in installaties waar water met elektriciteit wordt gesplitst in zuurstof en waterstof. Als het verbrand wordt, komt er geen CO2 vrij, zoals bij de verbranding van aardgas of benzine wel gebeurt. CO2 is een van de belangrijkste broeikasgassen: het zorgt voor de opwarming van de aarde.

Waterstof kan door het bestaande gasleidingnetwerk gebruikt worden om huizen te verwarmen, net als aardgas. Daarvoor moeten er wel wat aanpassingen gedaan worden, bijvoorbeeld aan de gasmeter en de cv-ketel moet worden vervangen door een waterstof cv-ketel.

Hebt u nog meer vragen over waterstof? Lees er meer over via onderstaande link.

Lees meer

Project Waterstof Hoogeveen

Waterstof Hoogeveen is een project van Essent, RENDO, Remeha en Gemeente Hoogeveen. Tijdens dit project willen we aantonen dat waterstof een goede vervanger is voor aardgas. We willen ook laten zien dat het aardgasnetwerk omgebouwd kan worden naar een waterstofnetwerk. En dat bestaande huizen zo verduurzaamd kunnen worden.

Daarom betaalt de gemeente Hoogeveen met een subsidie alle kosten voor de ombouw naar waterstof. En de overstap naar koken op inductie, die nodig is als u overgaat op waterstof.

Meer weten over de samenwerkende partners? Lees er hier meer over of bekijk onderstaande video waar we de waterstofketen in beeld brengen.

Financiering van het project

Voor het project Waterstof Hoogeveen krijgen we financiële steun van verschillende partijen. Lees er meer over via onderstaande link.