Groenemorgen - Waterstof in Erflanden

Waterstof Hoogeveen

Waterstof in Erflanden

Samen met bewoners van een deel van Erflanden werken we aan een plan voor het omzetten van deze woningen van aardgas op waterstof. We weten dat het technisch mogelijk is om deze overstap te maken en we weten ook dat het veilig kan.

Header Title
Publicatiedatum: 1 maart 2023

Van aardgas naar waterstof

Met het project Waterstof Hoogeveen willen we aantonen dat waterstof een goede vervanger is voor aardgas. We willen ook laten zien dat het aardgasnetwerk omgebouwd kan worden naar een waterstofnetwerk. En dat bestaande huizen zo verduurzaamd kunnen worden.

Het is afhankelijk van de situatie in de woning, wat er moet gebeuren. Een schouw in de woning geeft inzicht in de technische situatie van de woning. Van daaruit kan een plan gemaakt worden voor omzetting naar waterstof. In onderstaande afbeelding ziet u welke stappen er worden doorlopen wanneer een huis overgaat naar waterstof.

Goed om te weten: tot en met stap 5 zit u nergens aan vast! Alle gesprekken zijn vrijblijvend tot het tekenen van het contract.

Schouw van een woning

Bent u benieuwd naar de schouw van een woning en waar er tijdens de schouw naar wordt gekeken? In onderstaande video leggen we dit uit.

Dit verandert er aan de woning

Wanneer er een woning wordt overgezet naar waterstof veranderen er een aantal dingen in de woning. In de afbeelding ziet u welke aanpassingen er worden gedaan.

Benieuwd naar de brochure die de bewoners van de eerste 18 woningen hebben ontvangen? Download deze via onderstaande link.

Brochure Waterstofwijk Erflanden 04 2023
Downloaden

Planning

Ombouw eerste woningen
Eerder hebben we gemeld te verwachten dat we de eerste woningen in Erflanden na de zomer 2023 konden aansluiten op waterstof. Deze planning hebben we niet gehaald. Dat heeft te maken met de benodigde toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het ombouwen van aardgas naar waterstof.

We verwachten de toestemming van ACM nu eind november. Daarnaast is een van de spelregels van de ACM is dat in de winterperiode, tussen 1 oktober en 1 april, de ombouw niet mag plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat de ombouw pas na deze periode kan starten. De winterperiode benutten we om een aantal andere onderdelen van het project, zoals het testen van het distributienet, af te ronden.

Voorbereidingen voor ombouw naar waterstof eerste 12 woningen
De eerste 12 woningen zijn geschouwd. We hebben daardoor in beeld wat er per woning moet gebeuren om over te stappen van aardgas naar waterstof. Zodra de ACM-beschikking binnen is, kunnen we met deze bewoners een overeenkomst sluiten voor de ombouw en de planning bespreken.

Nieuwbouw Nijstad-Oost
Onderdeel van fase 1 is de nieuwbouw van Nijstad-Oost en het aansluiten van deze woningen op waterstof. De verkoop van de erven in dit project kan starten als de toestemming van de ACM binnen is.

Bewoner van Erflanden en heeft u een vraag?

Sjoerd IJdema is projectleider van de bewoners en het eerste aanspreekpunt voor de bewoners van de Waterstofwijk Erflanden. U kunt Sjoerd ook vinden in de Waterstof Tiny House, lees hier wanneer hij aanwezig is. Of neem contact op via onderstaande gegevens.

E- mail: sijdema@partoer.nl
Telefoon: +31639845075


Wilt u de eerdere nieuwbrieven nalezen? Dat kan via onderstaande link.