Groenemorgen - Waterstof in Erflanden

Waterstof Hoogeveen

Waterstof in Erflanden

Samen met bewoners van een deel van Erflanden werken we aan een plan voor het omzetten van deze woningen van aardgas op waterstof. We weten dat het technisch mogelijk is om deze overstap te maken en we weten ook dat het veilig kan.

Header Title
Publicatiedatum: 1 maart 2023

Van aardgas naar waterstof

Met het project Waterstof Hoogeveen willen we aantonen dat waterstof een goede vervanger is voor aardgas. We willen ook laten zien dat het aardgasnetwerk omgebouwd kan worden naar een waterstofnetwerk. En dat bestaande huizen zo verduurzaamd kunnen worden.

Het is afhankelijk van de situatie in de woning, wat er moet gebeuren. Een schouw in de woning geeft inzicht in de technische situatie van de woning. Van daaruit kan een plan gemaakt worden voor omzetting naar waterstof. In onderstaande afbeelding ziet u welke stappen er worden doorlopen wanneer een huis overgaat naar waterstof.

Goed om te weten: tot en met stap 5 zit u nergens aan vast! Alle gesprekken zijn vrijblijvend tot het tekenen van het contract.

Schouw van een woning

Bent u benieuwd naar de schouw van een woning en waar er tijdens de schouw naar wordt gekeken? In onderstaande video leggen we dit uit.

Dit verandert er aan de woning

Wanneer er een woning wordt overgezet naar waterstof veranderen er een aantal dingen in de woning. In de afbeelding ziet u welke aanpassingen er worden gedaan.

Benieuwd naar de brochure die de bewoners van de eerste 18 woningen hebben ontvangen? Download deze via onderstaande link.

Brochure Waterstofwijk Erflanden 04 2023
Downloaden

Planning

Het leidingnetwerk voor de aanvoer van waterstof is klaar en in december 2023 zijn de eerste tien woningen in Erflanden voorbereid op de ombouw naar waterstof. Hiervoor zijn aanpassingen gedaan in de elektra en de woningen zijn voorzien van een inductie kookplaat.

Aannemer Van Reel legt de toegangswegen aan en de hekwerken voor de locatie waar de tubetrailer waterstof brengt. Stork bouwt, in opdracht van de Gasunie, het waterstof ontvangststation. Het gehele waterstofdistributie systeem is klaar voor zomer 2024. Het Waterstof Tiny House wordt als eerste bestaande woning voorzien van de waterstofaansluiting. Hiermee kan het hele waterstofdistributiesysteem getest worden. Essent, verantwoordelijk van de levering van de groene waterstof, zorgt ervoor dat inkoop van de waterstof gecontracteerd is en vanuit een bron nabij Hoogeveen geleverd wordt. Al deze acties zorgen ervoor dat na de zomervakantie de eerste woningen aangesloten kunnen worden op waterstof.

Bewoner van Erflanden en heeft u een vraag?

Sjoerd IJdema is projectleider van de bewoners en het eerste aanspreekpunt voor de bewoners van de Waterstofwijk Erflanden. U kunt Sjoerd ook vinden in de Waterstof Tiny House, lees hier wanneer hij aanwezig is. Of neem contact op via onderstaande gegevens.

E- mail: sijdema@partoer.nl
Telefoon: +31639845075


Wilt u de eerdere nieuwbrieven nalezen? Dat kan via onderstaande link.