Vragen en antwoorden over een groene en aangename woonomgeving
Op deze pagina vind je heldere antwoorden op veelgestelde vragen over het groenbeleid van gemeente Hoogeveen. Ontdek hoe we samen werken aan een groene, leefbare en aangename leefomgeving.
Wij willen onze buurt vergroenen
Wat goed dat u samen de buurt wilt vergroenen! Bij De Smederijen van Hoogeveen kunt u een aanvraag doen voor financiële ondersteuning. De Smederijen is een samenwerking van zes partijen die bewoners de mogelijkheid bieden hun plannen zelf te ‘smeden’: bedenken, ontwikkelen en uitvoeren. Klik hier voor meer info.
Kleine of grotere aanpassingen voor meer groen in uw buurt, kunt u ook voorleggen aan de wijkbeheerder. De wijkbeheerder is van de gemeente en vindt u in uw eigen buurt. De naam en contactgegevens van elke wijkbeheerder van Hoogeveen staan op de site van De Smederijen.
Ik wil mijn tuin vergroenen
Super dat u de tuin wilt vergroenen. Wilt u meer vogels, meer bijen, meer schaduw, minder wateroverlast? Kijk voor alle tips op de site van Heel Drenthe Zoemt.
U kunt een tuinsubsidie aanvragen om bijvoorbeeld stenen of tegels weg te halen, een boom te planten of een regenton neer te zetten.
U kunt uw gewipte tegels gratis laten weghalen dankzij de tegeltaxi.
Hoe gaat de gemeente om met het openbaar groen?
De aanleg en het onderhoud van openbaar groen is een taak van de gemeente. Denk bij openbaar groen aan bijvoorbeeld bomen, plantsoenen, groenstroken, bermen, parken en vijvers. Onze eigen buitendienst werkt aan het onderhoud. Daarnaast huurt de gemeente aannemers in om het werk uit te voeren.
We doen het werk aan het openbaar groen voor een aangename leefomgeving voor alle inwoners en voor woonplezier. We streven ook naar biodiversiteit en klimaatadaptatie. En we onderhouden het groen om het veilig te houden langs de wegen en paden. Kijk maar eens naar de filmpjes hieronder over maaien en snoeien. Het beleid voor groen vindt u hier.
Video Minder maaien. Meer biodiverseit
Video Hagen snoeien
Bladeren horen erbij. Laat ze zo veel mogelijk liggen. Door een bladerdek droogt de grond niet uit door de zon. Bladeren in de winter beschermen planten en dieren, zoals insecten en egels. Bladeren worden afgebroken en omgezet in voedingsstoffen in de bodem. Dat is gezond voor de bodem en dus voor uw tuin.
Bladeren op de weg en de fietspaden ruimen we op. Zo voorkomen we gladheid en houden we het veilig onderweg. Als het even kan, wordt het blad weggeblazen naar de plantsoenen om daar weer beschermend het goede werk te doen voor de bodem.
Als er veel blad valt van gemeentelijke bomen in uw tuin, kunt u gebruikmaken van een bladkorf. De gemeente plaatst deze elk najaar op vaste plekken in de dorpen. Klik hier voor meer info.
De gazonnen in de openbare ruimte die veel gebruikt worden, maaien we vaak van het voorjaar tot de winter. Zo kunnen kinderen er spelen, honden kun je er uitlaten, je kunt er sporten en recreëren.
Op sommige plekken laten we het gras meer zijn gang gaan en kiezen we voor een meer natuurlijk maaibeleid. Dit betekent dat het gras 1 tot 4 keer per jaar gemaaid wordt. Ook zaaien we kruiden- en bloemenmengsels in op een aantal plekken. Dat doen we in overleg met omwonenden. We zorgen zo voor meer kleur en bloei, en dus voor meer woonplezier in de buurt. En voor meer biodiversiteit. Dat wil zeggen: meer kansen voor planten en dieren, bijvoorbeeld bijen, vlinders en vogels.
Bij bermen langs de weg in het buitengebied maar ook in de kernen maaien we ecologisch. Dat wil zeggen minder maaien en het maaisel weghalen. Zo komen er steeds meer verschillende soorten planten en dieren in de bermen. Waaronder dieren die de eikenprocessierups helpen te bestrijden. Op plekken waar veel verkeer is, maaien we vaker zodat het veilig blijft.
Bij bermen die niet geschikt zijn voor ecologisch bermbeheer, laten we na het maaien de plantenresten liggen om af te breken.
Er is een kaart waarop te zien is hoe de gemeente maait op welke plekken in de gemeente. Klik hier voor meer info.
Kort gras oogt inderdaad netjes, maar de gemeente kiest waar het kan voor een natuurlijker aanpak. Kort gras verdroogt sneller doordat het water vlugger verdampt. En kort gras is niet goed voor de biodiversiteit. Insecten vinden er minder voedsel. Het stuifmeel en nectar van de bloemen tussen het hogere gras is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels.
We vinden het ook belangrijk dat er plaatsen zijn om buiten te spelen, sporten en de hond uit te laten. Ook moet het langs de weg en het pad veilig blijven en moet je zicht houden op het andere verkeer. Waar het kan maaien we minder vaak voor meer biodiversiteit.
In alle buurten zijn en blijven er plekken waar gespeeld kan worden.
U kunt het beste de plek vermijden waar u vermoedt dat er teken zitten. We snappen dat teken hinderlijk zijn, maar dat is voor ons geen reden om eerder of extra te maaien. Maatregelen om de biodiversiteit te verhogen, vinden wij belangrijker en er zijn alternatieven om teken te voorkomen.
Als uw hond last heeft van grasaren, kunt u het beste het hoge gras vermijden. Er zijn plekken waar het gras kort wordt gehouden en u uw hond kunt uitlaten.
We snappen dat het hoge gras hinderlijk kan zijn in combinatie met hooikoorts. Maar dat is voor de gemeente geen reden om het gras eerder of extra te maaien. We streven naar meer biodiversiteit. Dat vinden we belangrijk voor nu en in de toekomst.
Op sommige plekken laten we bewust het gras hoger tijdens het maaien. Door in fases te maaien, ontstaat veel variatie. Zo is er makkelijker eten te vinden voor vlinders, bijen en vogels en zijn er schuilplekken voor andere dieren.
De gemeente streeft naar biodiversiteit. We doen dat door het gras minder vaak te maaien en soms ook kruiden en bloemen te zaaien. Het effect van minder maaien is dat tussen het gras planten tot bloei kunnen komen. Het stuifmeel en nectar van de bloemen is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte en hitte waar we steeds vaker mee te maken krijgen.
In de periode van november tot en met maart verwijdert de gemeente bomen die vanwege de veiligheid zijn afgekeurd. Dit gebeurt om te voorkomen dat zieke of dode bomen een gevaar worden voor mensen en hun omgeving.
Op een kaart kunt u zien welke bomen in de gemeente op de lijst staan. Deze is hier te vinden.
Ja, voor elke gekapte boom plant de gemeente een andere boom terug. Als het kan op dezelfde plek en anders op een andere plek. Want bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit, voor woonplezier, voor schaduw en koelte, en om de bodem gezond te houden.
De gemeente zet controleurs in die letten op de veiligheid van bomen. Zij controleren regelmatig de stabiliteit en gezondheid van de bomen in de gemeente. Als een boom ernstige gebreken vertoont of niet lang meer zal leven, komt deze op de kaplijst. Dit kan ook het geval zijn als een boom al helemaal is afgestorven.
Bomen en groen zijn belangrijk zijn voor een fijne leefomgeving. Daarom zorgen we ervoor dat het onderhoud en de zorg voor bomen zorgvuldig worden uitgevoerd. Zo houden we de balans tussen veiligheid en het behoud van ons groen in de openbare ruimte.