Groenemorgen - Je tuin klimaatbestendig

Een groene en aangename woonomgeving

Je tuin klimaatbestendig

De ene keer hebben we te veel water en de andere keer komen we water tekort. Daarnaast krijgen we in Nederlands steeds meer zomerse en zelfs tropische dagen. Op deze extreme weersomstandigheden zijn de meeste huizen en tuinen niet gericht. Maar je kunt zelf maatregelen nemen om je huis en tuin klimaatbestendig te maken. Lees hier welke dit zijn.

Afbeelding tuin staptegels vijver
Publicatiedatum: 2 januari 2023

Stenen eruit, planten erin!

Veel tuinen bestaan voor een groot deel uit steen. Maar stenen nemen geen water op en ze houden veel warmte vast. Bij een grote bui staat je tuin vol water en bij hitte kun je niet naar buiten omdat je tuin te heet is. Een tuin met planten werkt verkoelend bij hitte. Groene bodembedekking helpt om de aarde vochtig te houden. Als er veel regen valt, zorgt een groene tuin ervoor dat veel regenwater kan weglopen in de grond. En je kunt heel klein beginnen: haal eens een tegen uit je tuin en plaats daar een plant in.

Regenwater opvangen

Het meeste regenwater loopt rechtstreeks weg in het riool. Vang het op! Dat kan bijvoorbeeld door het op te vangen in een regenton of in een ondergrondse opslag. Ook kun je een infiltratiesysteem plaatsen; dit helpt om het water de bodem in te krijgen. Infiltratie van regenwater zorgt ervoor dat je bodem minder snel uitdroogt. Je zult zien dat je gazon en tuinplanten beter bestand zijn tegen droogte. Water dat je opvangt in een ton op opslag, kun je gebruiken voor je tuin in tijden van droogte.

Een groen dak

Een groen dak vangt water op, houdt het vast en geeft het langzaam weer af. Het is een eenvoudige manier om te zorgen voor meer groen in je omgeving. Groen draagt bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Een groen dak bestaat meestal uit sedum - vetplanten. Je een sedumdak zelf aanleggen. Zorg wel dat je weet dat je dak geschikt en sterk genoeg is.

Wil je samen met je buurtgenoten aan de slag met groene daken? Bekijk de subsidie van het IVN via onderstaande link.