Groenemorgen - Nieuwsbrief Waterstofwijk

Waterstof Hoogeveen

Nieuwsbrief Waterstofwijk

In nieuwsbrief nummer 15 lees je dat we steeds dichter bij de uitvoering komen. De eerste zes tot achttien woningen (van de Noorddreef, Blankvoorn en Brasem) kunnen op waterstof overgaan deze zomer.
Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle nieuwsbrieven die we verspreid hebben.

Pexels rafael classen rcphotostockcom 10670941
Publicatiedatum: 20 februari 2023

Column Sjoerd IJdema

In deze nieuwsbrief lees je dat we steeds dichter bij de uitvoering komen. De eerste zes tot achttien woningen (van de Noorddreef, Blankvoorn en Brasem) kunnen op waterstof overgaan deze zomer. Maar natuurlijk alleen als de bewoners zelf dat willen. Dat laatste is belangrijk om te weten als bewoner. Je bent immers zelf degene, samen met je huisgenoten, die het besluit neemt wel of niet mee te doen.

Als projectleider bewoners binnen dit project vind ik het erg belangrijk dat dit echt stap voor stap gebeurt, dat alles duidelijk is voor de bewoners, dat alle consequenties besproken zijn en dat heel duidelijk is waar je als bewoner nu wel of niet voor kiest. Dus afspraken over de prijs, veiligheid, duidelijkheid over hoe de ombouw verloopt en wat er uiteindelijk in jouw huis verandert. We nemen de tijd om deze gesprekken zorgvuldig te voeren en bewoners tijd te geven om te komen tot een besluit om wel of niet mee te doen. Uiteraard staan we voor je klaar, vanaf het begin tot en met eventuele uitvoering en ook daarna.

Het is een spannend half jaar voor het project in de Erflanden. Ik heb er vertrouwen in dat deze zomer de eerste huizen omgebouwd worden en dat de bewoners daar tevreden over zullen zijn. Ik blijf in de buurt aanwezig en ben ook via mail en telefoon goed bereikbaar om zo optimaal te kunnen ondersteunen.

Sjoerd IJdema, bewonersprojectleider

sijdema@partoer.nl
06-39845075

De laatste voorbereidingen voor fase 1

In de vorige nieuwsbrief vertelden we over de eerste fase van uitvoering van de Waterstofwijk. Deze fase start met de aanleg van een waterstof distributiesysteem en de aansluiting van 100 nieuwe woningen in Nijstad-Oost op waterstof. Onderdeel van deze eerste fase is ook de realisatie van een praktijkvoorbeeld: de ombouw van de eerste zes tot achttien woningen in Erflanden naar waterstof.

Samenwerkingsovereenkomst

Ter voorbereiding van deze eerste fase heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de samenwerking tussen de betrokken partners: RENDO, N-TRA, Gridwise Enginering & Services (onderdeel van Gasunie), NAM, Essent en Remeha en de gemeente. Met een samenwerkingsovereenkomst kunnen de partners verder aan de slag om hun deel van de taken in te vullen. Een van die taken is het aanvragen van een gedoogbeschikking bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarmee de levering van waterstof aan woningen geregeld wordt.

Gedoogbeschikking

De gedoogbeschikking van ACM is voor bewoners van de Waterstofwijk Hoogeveen heel belangrijk omdat hierin belangen van de consument worden vastgelegd. Het gaat dan om het borgen van een betrouwbaar, betaalbaar en veilig waterstofsysteem.

De verwachting is dat eind mei de handtekeningen onder de definitieve samenwerkingsovereenkomst gezet kunnen worden.

202212 501 WSH afbeelding nieuwsbrief waterstof v2b

In gesprek aan de keukentafel

We zijn nu zover dat we in gesprek kunnen met bewoners van de woningen die in aanmerking komen voor ombouw in de eerste fase. Het gaat om zes tot maximaal achttien woningen aan de Noorddreef, Blankvoorn en Brasem die het dichtst bij Nijstad-Oost staan waar de waterstof vandaan komt. De bewoners van deze woningen ontvangen gelijktijdig met deze nieuwsbrief een uitnodigingsbrief voor een gesprek.

We hopen dat we een rij van minimaal zes woningen aaneengesloten kunnen vinden die over wil op waterstof. Dat is technisch het meest praktisch omdat de bestaande aardgasleiding nodig is voor het transport van de waterstof. Als blijkt dat de bewoners van alle 18 woningen mee willen doen dan kan dat ook. We koersen op het aansluiten van de eerste woning na de zomer van 2023.

Toewerken naar fase 2

Op het moment dat de eerste woningen in de Erflanden omgezet zijn, is er een praktijkvoorbeeld in de buurt. Zo kun je als wijkbewoner vanuit de praktijk een goed en compleet beeld krijgen. Dat kan je helpen bij het maken van een keus voor of tegen waterstof voor de verwarming van je woning.

Vanuit draagvlakpeiling toewerken naar besluit over de Waterstofwijk Erflanden

In deze fase is het ook tijd voor de tweede draagvlakpeiling. Vervolgens kunnen we, in overleg met jullie als bewoners, toewerken naar een besluit door de gemeenteraad over een wijkuitvoeringsplan voor de Waterstofwijk Erflanden. Dit besluit gaat over de mogelijkheid van het omzetten van deze woningen naar waterstof. Belangrijk is nog een keer te vermelden dat je als bewoner het laatste woord hebt: als je niet over wilt op waterstof dan gebeurt dat niet, ook al geeft de raad groen licht voor de toepassing van waterstof voor deze wijk.

Wijkuitvoeringsplan

Een wijkuitvoeringsplan beschrijft de aanpak om een wijk of dorp aardgasvrij te verwarmen. Het is een gedetailleerde uitwerking van de Transitievisie Warmte voor een gebied. De gemeente Hoogeveen moet voor elk dorp en elke wijk zo’n plan maken; Waterstofwijk Erflanden is de eerste.

Bewonersraad Waterstofwijk Erflanden zoekt nieuwe voorzitter

Vanaf het begin van het project Waterstofwijk Hoogeveen is Cigdem Zantingh voorzitter van de bewonersraad geweest. Vanaf het begin tot nu, steeds heel betrokken. Echter, haar verhuizing zorgt ervoor dat de bewonersraad op zoek moet naar een nieuwe voorzitter. ‘Een voorzitter van een Bewonersraad die straks zelf niet meer in de Erflanden woont, dat kan niet’, vindt Cigdem.

Heb je interesse? Neem dan contact op met bewonersprojectleider Sjoerd IJdema via sijdema@partoer.nl of via 06-39845075. Sjoerd legt graag uit wat de functie inhoudt en hoeveel tijd en energie je eraan kwijt bent.

Lees hier onze vorige nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 14 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 13 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 12 Erlfanden
Downloaden
Nieuwsbrief 11 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 10 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 9 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 8 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 7 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 6 maart 2021
Downloaden
Nieuwsbrief 5 maart 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 4a reminder
Downloaden
Nieuwsbrief 4 december 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 3 Waterstof okt 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 2 Waterstof april 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 1 waterstof februari 2020
Downloaden