Groenemorgen - Nieuwsbrief Waterstofwijk

Waterstof Hoogeveen

Nieuwsbrief Waterstofwijk

In nieuwsbrief nummer 16 - mei 2023 - lees je onder andere over de gesprekken die gevoerd zijn met de bewoners van woningen aan de Noorddreef, Blankvoorn en Brasem. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle nieuwsbrieven die we verspreid hebben.

Pexels rafael classen rcphotostockcom 10670941
Publicatiedatum: 20 februari 2023

Column Sjoerd IJdema

Tegelijk met de vorige nieuwsbrief nodigden we de bewoners van de Noorddreef, Blankvoorn en Brasem uit voor een gesprek. Deze woningen komen in aanmerking voor de ombouw naar waterstof in de eerste fase. Inmiddels heb ik, samen met projectleider Kees Boer, gesproken met bewoners van al deze woningen. We kijken terug op een serie leuke en open gesprekken die ons waardevolle informatie opleverden. Bij de bezoeken hebben we een folder achtergelaten die een beeld geeft van de overgang naar waterstof. U kunt deze folder hier inzien.

Uit de gesprekken is duidelijk geworden dat er voldoende animo is bij bewoners om een te start te kunnen maken met de ombouw naar waterstof. Op de Noorddreef en de Brasem zijn bewoners van 10 woningen bereid mee te werken. In deze woningen beginnen we binnenkort met de schouw en daarna maken we per woning een ombouwplan. Uiteindelijk stellen we een pilot-overeenkomst op per woning. Deze wordt, bij akkoord, ondertekend door zowel de gemeente als de bewoners.

In de Blankvoorn is niet voldoende animo om te kunnen beginnen met ombouw naar waterstof.

Ik ben nog steeds regelmatig in het Waterstof Tiny House. Loop gerust binnen voor een kop koffie of thee als de vlaggen buitenstaan. Appen, bellen of mailen mag natuurlijk ook.

Sjoerd IJdema, bewonersprojectleider
sijdema@partoer.nl
06-39845075

De eerste schouwen

Bij de bewoners die positief staan tegenover de overgang naar waterstof doen we een schouw van de woning om een goed beeld te krijgen van de noodzakelijke aanpassingen in de woning.

Wie komen er langs voor de schouw?

  • RENDO, de netwerkbeheerder van aardgas en straks waterstof, controleert de invoer van de gasleiding en kijkt wat er nodig is om de bestaande gasmeter te vervangen door een waterstofmeter. Ook kijkt RENDO of de meterkast voldoet aan de eisen voor ventilatie eisen. Dit zijn dezelfde eisen die gelden voor aardgas.
  • De installatieadviseur van de gemeente bekijkt hoe de bestaande gasleidingen tussen de gasmeter en de cv-ketel lopen.
  • REMEHA, de leverancier van de waterstof cv-ketel, kijkt welk type cv-ketel in de woning hangt en naar wat er moet gebeuren de vervanging van de huidige cv-ketel door een waterstof cv-ketel.
  • Een medewerker van een installatiebedrijf bekijkt welke aanpassingen eventueel nodig zijn in de meterkast en/of de keuken voor de overstap naar inductiekoken.\

De schouw duurt ongeveer een uur.

Schouwrapport

Van de schouw wordt een rapport gemaakt. Deze wordt door [wie] besproken met de bewoners. In dat gesprek komt ook eventueel maatwerk aan de orde. Dat kan gaan om bepaalde eigenschappen van een cv-ketel of een specifiek kooktoestel. Maatwerk is mogelijk onder de voorwaarde dat de bewoner de eventuele meerkosten ten opzichte van de standaardoplossing zelf voor haar of zijn rekening neemt. Na dit gesprek wordt een ombouwplan voor de woning gemaakt waarin de afspraken met de bewoners worden vastgelegd.

De aanleg van een leidingnetwerk voor waterstof is gestart

Na de ludieke start van de aanleg van een leidingnetwerk voor waterstof in Hoogeveen, is nu ook het echte werk begonnen.

Dit systeem moet straks de nieuw te bouwen woningen in Nijstad-Oost voorzien van verwarming. Ook bestaande woningen in Erflanden kunnen op het systeem worden aangesloten. Het is een bijzondere mijlpaal na een periode van plannen maken en overleggen.

Lees hier onze vorige nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 15 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 14 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 13 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 12 Erlfanden
Downloaden
Nieuwsbrief 11 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 10 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 9 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 8 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 7 Erflanden
Downloaden
Nieuwsbrief 6 maart 2021
Downloaden
Nieuwsbrief 5 maart 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 4a reminder
Downloaden
Nieuwsbrief 4 december 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 3 Waterstof okt 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 2 Waterstof april 2020
Downloaden
Nieuwsbrief 1 waterstof februari 2020
Downloaden