Groenemorgen - Waterstof Tiny House

Waterstof Hoogeveen

Waterstof Tiny House

Het Waterstof Tiny House is een circulair huisje dat voorzien is van verwarming op waterstof. Dit tiny house staat naast de wijk Erflanden, bij de toekomstige wijk Nijstad-Oost.

Informatie waterstof AW 2021
Publicatiedatum: 27 februari 2023

Hier worden woningen gebouwd die voor verwarming aangesloten worden op waterstof. Het Waterstof Tiny House is de uitvalsbasis van Sjoerd IJdema, projectleider van de bewoners van de Waterstofwijk Erflanden. Bewoners en belangstellenden kunnen in het tiny house terecht met hun vragen en ze kunnen de techniek in werking zien.

Samen met studenten

De ontwikkeling van het Waterstof Tiny House begon in 2017 met een summerschool van het Kennislab voor Urbanisme en een hackaton voor studenten van het Alfa-college. Het winnende idee was het versterken van draagvlak voor waterstoftoepassingen in huis door deze te demonstreren in een tiny house. Daarnaast moet het project aanstaande studenten inspireren voor het techniekonderwijs.

De deelnemende studenten waren betrokken bij alle onderdelen van de bouw van het Waterstof Tiny House: van de bouwtekeningen tot het uitzoeken van de juiste circulaire materialen. Ze leerden ook over de twee waterstoftoepassingen die de komende maanden in het tiny house worden gedemonstreerd: een waterstof cv-ketel en een zelfvoorzienende installatie die waterstof produceert met elektriciteit afkomstig van zonnepanelen. De gewonnen inzichten van de studenten worden tijdens de tour gedeeld.

In samenwerking

Het Waterstof Tiny House is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen, en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Bekijk de website voor meer informatie.