Groenemorgen - Financiering Waterstof Hoogeveen

Financiering Waterstof Hoogeveen

Het project Waterstof Hoogeveen wordt gefinancierd vanuit verschillende partijen. Welke dit zijn leest u hier.

WSH Logo fc
Publicatiedatum: 5 mei 2023
Clean hydrogen HEAVENN

HEAVENN is een grootschalig programma, dat met Europese subsidie werkt aan demonstratieprojecten waarin productie, distributie, opslag en lokaal eindgebruik van waterstof worden samengebracht in een Hydrogen Valley, die als blauwdruk kan dienen voor heel Europa en ook daarbuiten.

Het concept is gebaseerd op de ontplooiing en integratie van bestaande en geplande projectclusters in Noord-Nederland: Eemshaven, Delfzijl, Zuidwending, Emmen, Groningen de gemeente Hoogeveen met de Waterstofwijk. Vanuit de subsidie van Europa worden onder andere de waterstof cv-ketels betaald.

Logo provincie drenthe

De provincie Drenthe draagt bij aan de realisatie van de Waterstofwijk met de co-financiering van het HEAVENN programma.

Stronghouse Interreg

De gemeente Hoogeveen ontvangt ook Europese subsidie vanuit het programma Stronghouse. Stronghouse streeft naar duurzame huisvesting voor sterke gemeenschappen. Als onderdeel van de energietransitie analyseert en herontwerpt Stronghouse maatregelen om huiseigenaren – individueel en op buurtniveau – te motiveren en te faciliteren om te investeren in energierenovatie/renovatie van hun woning.

Energierenovatie mogelijk maken

Stronghouse betrekt, stelt en stelt huiseigenaren en buurten in staat om te investeren en de ecologische voetafdruk van hun huizen te verkleinen. Stronghouse wil huiseigenaren ondersteunen in hun reis van eerste interesse tot planning, financiering en contractering van energierenovatie. Daarom ontwikkelt, past en herontwerpt Stronghouse maatregelen die huiseigenaren in staat stellen te investeren, schaalgrootte te organiseren en toegang te krijgen tot diensten en producten.

Programma aardgasvrije wijken

De gemeente Hoogeveen heeft via het Programma Aardgasvrije Wijken een bijdrage van 4,4 miljoen euro gekregen om in een deel van de wijk Erflanden aardgas te vervangen door groene waterstof. Dat kan door het bestaande aardgasnetwerk te gebruiken voor het vervoer van waterstof en door de huidige cv-ketels te vervangen door waterstof cv-ketels. Het doel van het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken is om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.

Regio Deal

Het Waterstof Tiny House is gefinancierd vanuit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Het gaat dan om de bouw, het bijbehorende lesprogramma en de tournee van het Waterstof Tiny House. Binnen de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe werken verschillende partijen met elkaar samen aan het verbeteren van de welvaart in de regio. Ook het bedrijfsleven zet expertise en netwerk in om het Tiny House te realiseren.