In de gemeente Hoogeveen werken we op verschillende manieren aan duurzaamheid. Je vindt hier een overzicht.
Een groene en aangename woonomgeving
De ene keer hebben we te veel water en de andere keer komen we water tekort. Tegelijk krijgen we in Nederland steeds meer zomerse en zelfs tropische dagen.
Planten en bomen zorgen voor een aangename woonomgeving. Groen vermindert ook de kans op wateroverlast, het verkoelt in warme en droge periodes en zorgt voor meer variatie aan planten en dieren.
Zonne-energie
Stroom die is opgewekt met zonne-energie is stukken beter voor ons milieu dan stroom die gemaakt is met fossiele brandstoffen, die bovendien op raken.
Gemeente Hoogeveen zet dus in op meer opwek van zonne-energie. Het draagt bij aan de doelstelling van de gemeente om klimaatneutraal te zijn in 2040. In veel situaties is is het zelf opwekken van zonne-energie financieel ook nog eens aantrekkelijk.
Afval is grondstof
De hoeveelheid afval verminderen en efficiënt hergebruiken van afval en grondstoffen. Zo werken we aan een circulaire samenleving.
In gemeente Hoogeveen wordt het huishoudelijk afval gescheiden opgehaald. Woont u in een flat of een andere hoogbouwwoning? Dan brengt u uw huishoudelijk afval naar de ondergrondse container in de buurt.
Energietransitie
De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen.
Waterstof Hoogeveen
In het project Waterstof Hoogeveen werken we aan een plan voor het verwarmen van nieuwe en bestaande huizen met een waterstof cv-ketel.
Want we moeten op termijn van aardgas af. Welke alternatieven zijn er, hoe werken ze en zijn ze geschikt om op grote schaal in te voeren? Deze vragen spelen in onze maatschappij. Ook gemeente Hoogeveen denkt mee over oplossingen.