Groenemorgen - Advies en subsidie voor agrariërs die energie willen besparen en duurzaam willen ondernemen

Energie besparen

Advies en subsidie voor agrariërs die energie willen besparen en duurzaam willen ondernemen

Veel agrarische ondernemers willen aan de slag met energie besparen en het inzetten van duurzame energie. Waar begin je dan en welke oplossingen zijn er om uit te kiezen? Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden op het gebied van zonne-energie, windenergie en (mest)vergisting. Tegelijk is het energienet overvol waardoor terugleveren van energie aan het net soms niet mogelijk is. Agrarische ondernemers die aan de slag willen en tegen de grenzen aanlopen, kunnen advies en hulp krijgen om toch aan de slag te kunnen met verduurzamen.

Ltonoord
Publicatiedatum: 15 juni 2023

Adviestraject

Om agrarische ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen te helpen, kunt u een adviestraject volgen. Dit adviestraject bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een quick scan op de bedrijfslocatie
    Door middel van een inventarisatie worden de mogelijkheden in beeld gebracht.
  2. Adviesrapportage aan de hand van het bedrijfsbezoek
  3. In dit rapport worden, naast het advies, ook de financiële uitkomsten beschreven, zoals kosten, opbrengsten en terugverdientijd.
  4. Loketfunctie

Heeft u vragen over hoe u uw bedrijfsvoering kunt verduurzamen? Dan is LTO Noord voor u beschikbaar voor ontzorging en informatie om een geslaagde investering in duurzame energie te realiseren.

Geïnteresseerde agrarische ondernemers kunnen contact opnemen met LTO Noord. Dit onafhankelijke adviestraject wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo, AA en Hunze, Coevorden, Hoogeveen en De Wolden en LTO Noord.

Maatwerk

Het vinden van goede oplossingen, gebaseerd op de specifieke wensen van de ondernemer, is complex en vraagt om maatwerk. De gemeente Hoogeveen werkt hierin samen met LTO Noord. LTO Noord heeft de expertise om bij te dragen aan een goed en onafhankelijk advies dat aansluit bij de agrarische bedrijfsvoering.

Subsidie

De provincie Drenthe heeft subsidie beschikbaar voor het opslaan van energie voor ondernemers met een grootverbruikaansluiting. Deze subsidie is bedoeld voor initiatieven die al zo goed als klaar zijn om van start te gaan, maar die niet kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Zij kunnen dus geen energie terugleveren. Uit het advies kan blijken dat het opslaan van energie voor u een goede optie is. U kunt dan (zolang de voorraad strekt) een subsidie voor het opslaan van energie aanvragen bij de provincie.

Aanmelden

Wilt u meer weten? Geef dan uw contactgegevens door via deze link. LTO Noord neemt vervolgens contact met u op.