Groenemorgen - Doe mee aan het NK Tegelwippen en vervang je tegels door groen

Een groene en aangename woonomgeving

Doe mee aan het NK Tegelwippen en vervang je tegels door groen

In welke gemeente worden de meeste tegels vervangen door groen? In onze regio gaan de gemeenten Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Westerveld, Midden- Drenthe en Steenwijkerland de strijd aan in het NK Tegelwippen. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen mee en proberen hiermee zoveel mogelijk tegels te laten vervangen door groen.

Afbeelding tegels verwijderen
Publicatiedatum: 11 april 2023

Meer groen maakt je tuin fijner


Het NK Tegelwippen sluit perfect aan op de subsidieregeling die deze gemeenten hebben om inwoners te stimuleren aanpassingen te doen in tuinen en leefomgeving om beter voorbereid te zijn op weersextremen. Hoe meer tegels vervangen worden door groen, hoe beter het is voor ons allemaal. Want groen kan ervoor zorgen dat we minder wateroverlast hebben bij flinke buien en dat we koeler blijven in de zomer.

Benieuwd naar de verschillende subsidies om te vergroenen? Bekijk ze hier.

Waarom tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast door buien. Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer en bovendien zorgt voor meer wooncomfort. In voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Dat geldt ook voor onze gemeente.

Het planten van bomen in steden kan het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Doe dus mee! Elke tegel die vervangen wordt door groen, is winst.

Tegel eruit? Geef het door!

Op NK Tegelwippen vind je info en je kunt hier doorgeven hoeveel tegels je gewipt hebt. De komende tijd gaat de gemeente op verschillende manieren het nog makkelijker maken om tegels te wippen. Houd onze berichten dus in de gaten.