Groenemorgen - Geld van het Rijk helpt om onze omgeving aan te passen op extreem weer

Een groene en aangename woonomgeving

Geld van het Rijk helpt om onze omgeving aan te passen op extreem weer

Het klimaat verandert, dat merken we dagelijks. Periodes van droogte of juist van veel regen, hitte en extreme buien: we maken het allemaal mee.

Afbeelding waterdoorlatende verharding
Publicatiedatum: 24 april 2024

We proberen als gemeente te zorgen dat we zo weinig mogelijk overlast ondervinden van hitte, droogte, overstromingen en wateroverlast. Dit noemen we klimaatadaptatie. We doen dat samen met de gemeenten Steenwijkerland, Meppel, Westerveld, Midden-Drenthe en De Wolden, waterschap WDO Delta en de provincies Drenthe en Overijssel. Het Rijk heeft € 5 miljoen bijgedragen aan de klimaatadaptieve werkzaamheden in deze regio.

Maatregelen in de gemeente Hoogeveen

Als in de gemeente werkzaamheden in de openbare ruimte worden voorbereid, kijken we meteen wat we kunnen doen om om overlast door teveel water, droogte en hitte te voorkomen. We maken dan een ontwerp waarin voldoende plek is voor water en groen. Een voorbeeld is de parkeerplaats aan de Sportlaan Bentincksdijk. Hier zijn geen putten in gemaakt. Door grasbetonstenen te gebruiken, kan het water de ondergrond in. Als er veel regen valt, wordt het water afgevoerd in een sloot. Ook aan het Nicolaas Beetsplein, de Zuidwoldigerweg, de Rembrandtstrat en de prinses Beatrixstraat doen we dit soort aanpassingen.

De bijdrage van het Rijk zorgt ervoor dat we deze klimaatadaptieve maatregelen kunnen betalen. Zo werken we aan een omgeving waarin het goed vertoeven is.