Groenemorgen - In Lochem brengt de waterstof cv-ketel al warmte in bestaande huizen

Waterstof Hoogeveen

In Lochem brengt de waterstof cv-ketel al warmte in bestaande huizen

Op woensdag 6 april ging een aantal bewoners van de Waterstofwijk Erflanden op bezoek aan Lochem. Ze mochten een kijkje nemen in de woning van de familie Kruijff. Deze monumentale woning is sinds 2022 voorzien van verwarming op waterstof. De woning staat in de wijk Berkeloord, waar nu 12 woningen omgezet zijn naar waterstof.

IMG 0456
Publicatiedatum: 7 april 2023

Tevreden gebruiker

De groep werd gastvrij ontvangen door de 81-jarige heer Kruijff, die met veel enthousiasme vertelde over het project: ‘Ik houd van vernieuwing, dus ik doe graag mee aan dit mooie project‘, vertelt hij. In de woning liet hij de waterstof cv-ketel zien, die ontwikkeld is door Remeha. ‘Het is natuurlijk allemaal nieuw. In het begin moesten er kleine software aanpassingen worden gedaan aan de ketel, maar dit is snel en zorgvuldig gedaan', vindt Kruijff. Eventuele problemen worden heel snel opgemerkt omdat de ketels zijn uitgerust met een kastje dat 24/7 de ketel monitort en dat bij grote problemen de ketel op afstand kan uitschakelen.

Kinderziektes zijn al opgelost

Eiltjan, bewoner van de Erflanden, is enthousiast over de woning op waterstof. ‘Ik was al positief over dit project en door dit bezoek is mijn gevoel nog meer bevestigd. Ik zie geen problemen met veiligheid, want juist door dit pilotproject in Lochem zijn de kinderziektes er al uit gehaald. Daar kunnen wij in Hoogeveen van profiteren’.

Innovatief

Na het bezoek aan de woning vertelde gasnetbeheerder Alliander over de aanvoer van waterstof en het losstation, waar de groep ook nog mocht kijken. Ten slotte vertelde REMEHA over de technische ontwikkelingen die ze hebben doorgemaakt in dit project.

De presentatie van REMEHA over de waterstofwoningen in Lochem kun je hieronder downloaden.

Presentatie REMEHA Lochem waterstofwoningen
Downloaden