April is de Maand van de Groene Tuin. We delen handige tips om je tuin groener en bestendiger te maken. En wist je dat er verschillende subsidies zijn om je tuin te vergroenen?
Tip 1: Wip die tegels uit je tuin
Te veel tegels in je tuin zorgen voor wateroverlast bij hevige regen, omdat het water niet goed weg kan. Ook houden tegels veel warmte vast. Een groene tuin, dak en gevel zorgen in zulke hete periodes voor verkoeling. Bomen, struiken en (hoge) planten bieden natuurlijke schaduw in de tuin. Bestrating en bebouwing houden juist warmte vast, terwijl planten dat veel minder doen. Door minstens 60% van je tuin te vergroenen, maak je je tuin beter bestand tegen extreme hitte, droogte en regenval.
Wil je toch een stevig pad of terras? Ga dan voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo zakt regenwater beter de grond in en voorkom je wateroverlast.
NK Tegelwippen
Vanaf 15 april kun je weer meedoen met het NK Tegelwippen. De tegeltaxi komt gratis tegels bij je huis ophalen. Meld je via onderstaande link aan.
Tip 2: Vang regenwater op en hergebruik het
Door regenwater op te vangen, ondergronds of in een regenton, zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel kraanwater te gebruiken. Koppel je regenpijp af, zodat het water niet direct het riool instroomt maar je tuin ten goede komt. Zo blijft je tuin ook in droge periodes gezond en voorkom je overbelasting van het riool bij hevige regenval.
Subsidie vergroenen van je tuin
Steeds meer tuinen in Nederland verstenen, terwijl groen juist zoveel voordelen heeft. Een groene tuin helpt bij extreme hitte, droogte en hevige regenval. Bovendien trekt het vogels, insecten en andere dieren aan, wat zorgt voor een gezonde tuin die beter is bestand tegen plagen. Ook heeft een groene omgeving een positief effect op de gezondheid van mensen. Door je groene tuin slim in te richten, hoef je bovendien niet veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud.
Om je daarbij te helpen kun je een subsidie aanvragen voor het vergroenen van je tuin.

Grietje uit Hoogeveen kiest voor een groen dak
Een van de manieren om thuis te verduurzamen is door de aanleg van een groen dak. Zo deed ook Grietje Loof uit Hoogeveen dit. Op het platte dak groeit en bloeit sedum. Het dak heeft dus een dubbele functie. Het doet dienst als leefgebied voor insecten en het bevordert de biodiversiteit. Want ook bloemen en kruiden gedijen prima op een groen dak.
Lees het verhaal van GrietjeWil je liever samen met je buurt aan de slag?
Heb jij een goed idee dat jouw buurt groener maakt? En wil je dit samen met buurtgenoten realiseren? Dan kun je tot €4.000 subsidie ontvangen om jouw plannen uit te voeren. Een prachtige kans om samen na te denken over het belang van biodiversiteit én om jouw buurt op te fleuren!
Vraag de subsidie aan om jouw buurt groener te maken.