Groenemorgen - Met een boerderijaccu kun je altijd je zelf opgewekte energie gebruiken

Energie besparen

Met een boerderijaccu kun je altijd je zelf opgewekte energie gebruiken

Met een boerderijaccu kun je op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait, alsnog gebruik maken van je eigen opgewekte energie. Dit heeft een aantal voordelen: je hoeft minder stroom in te kopen, je kunt extra energie produceren bij netcongestie en je kunt zelfs stroom handelen op de markt. Hiermee word je onafhankelijker van de energieprijzen.

Ligboxenstal landschap weiden melkkoeien zonnepanelen e m 6 detail
Publicatiedatum: 18 februari 2024

‘Vanwege deze kansen en het feit dat veel leden kampen met problemen rondom netcongestie, zien we steeds vaker dat LTO Noord-leden investeren in boerderijaccu’s’, vertelt Veefkind, programmamanager energie bij LTO Noord.

Ondersteuning in Drenthe

In een aantal Drentse gemeenten biedt LTO Noord projectmatige ondersteuning. ‘Rients Hijma, projectleider energie bij LTO Noord: ‘In het project ‘Gebiedsaanpak verduurzaming op het agrarisch erf in Drenthe’ helpen we agrarisch ondernemers met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering door duurzame energie. Denk aan duurzame energie opwekken met zonnepanelen of windmolens. Energie opslaan of besparen is ook mogelijk. In dit project werken we samen met provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Coevorden, Hoogeveen en De Wolden.’

Gratis bedrijfsbezoek

Agrarisch ondernemers in deze gemeenten kunnen voor vragen over energieopwekking, energiebesparing en energieopslag terecht bij LTO Noord. Een gratis bedrijfsbezoek aanvragen kan via de website van LTO Noord.

Subsidie provincie Drenthe

Provincie Drenthe heeft onder meer de subsidieregeling ‘Oplossingen belemmeringen door netcongestie’ opengesteld tot en met 31 december 2025. Hiervoor is in totaal 150.000 euro beschikbaar voor haalbaarheidsstudies, 450.000 euro voor individuele batterijoplossingen en 400.00 euro voor andere oplossingen.

Check de info op de website van LTO Noord.