Groenemorgen - Ombouw van de eerste 12 huizen naar waterstof begint

Waterstof Hoogeveen

Ombouw van de eerste 12 huizen naar waterstof begint

Het is zover: we gaan aan de slag met het eerste deel van de ombouw van twaalf huizen in Erflanden naar verwarming met waterstof.

Hoogeveen Illustraties 04
Publicatiedatum: 12 december 2023

Afgelopen weken hebben we dit samen met de bewoners voorbereid. We hebben besproken wat er tijdens het eerste deel van de ombouw gaat gebeuren. Het gaat hier om voorbereidende werkzaamheden op het overgaan naar waterstof. Ieder huis is anders en daarom is het belangrijk een plan per huis te maken.

De bewoners van de eerste woningen hebben akkoord gegeven op het eerste deel; de elektra ombouw. De contracten voor het overgaan naar waterstof zijn nog niet getekend. Dat gebeurt pas als de ACM de gedoogbeschikking heeft afgegeven.

Wat verandert er in huis?

Hoe meer apparaten in huis op elektriciteit werken, hoe minder gas nodig is; of het nou aardgas is of waterstof. Daarom is het belangrijk eerst die zaken aan te passen in huis. Omdat er niet op waterstof wordt gekookt, worden de twaalf huizen in december voorzien van een inductiekookplaat. Deze worden geleverd door Dick’s Keukens. Installatiebedrijf Van Dorp doet aanpassingen in de meterkast die nodig zijn voor koken op inductie. Verder plaatst Van Dorp in de cv-ruimte extra stopcontacten voor het op afstand uitlezen van de waterstof cv-ketel.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en zorgt ervoor dat er minder gas nodig is voor de verwarming van de woning. Dat is belangrijk want hoe minder gas nodig is – of het nou aardgas is of waterstof - hoe lager de rekening is voor de afnemer.

We hebben met de bewoners gesproken over de mogelijkheden van een hybride warmtepomp van Remeha. Omdat de waterstof cv-ketel nog in ontwikkeling is, is het voor nu alleen mogelijk om daar een hybride warmtepomp van Remeha aan te koppelen. Bewoners wilden graag de terugverdientijd van een investering in een hybride warmtepomp weten. Deze hebben we berekend aan de hand van de gegevens over stroom- en gasverbruik. Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp is subsidie beschikbaar.

Stappen

We werken in stappen toe naar de overgang van aardgas naar waterstof in deze huizen. De ombouw bestaat in totaal uit drie ombouwdagen:

  • Dag 1: aanpassen elektra en eventueel plaatsen van inductie kookplaat
  • Dag 2: buiten gasafsluiting maken en aanpassing in de meterkast
  • Dag 3: plaatsen van gasmeter en waterstof cv-ketel en u bent over

Wat is het project Waterstof Hoogeveen?

In 2050 moeten alle huizen in Nederland zonder aardgas verwarmd kunnen worden. In Hoogeveen laten we zien dat waterstof een goede vervanger is voor aardgas. Waterstof Hoogeveen is een project van Essent, RENDO, Remeha en Gemeente Hoogeveen. Tijdens dit project willen we ook laten zien dat het aardgasnetwerk omgebouwd kan worden naar een waterstofnetwerk. En dat bestaande huizen zo verduurzaamd kunnen worden.

Op dit moment zijn er meerdere pilots in Nederland waarbij woningen verwarmd worden op waterstof. Wat het project Waterstof Hoogeveen uniek maakt is dat de bestaande gasleidingen gebruikt worden.

Heeft u vragen over het project?

Bij Sjoerd IJdema (projectleider van de bewoners) kunt u terecht met al uw vragen.

0639845075 sijdema@partoer.nl