Groenemorgen - Tussenstation in Hoogeveen wil zorgen dat geoogste bouwmaterialen een tweede leven krijgen

Afval is grondstof

Tussenstation in Hoogeveen wil zorgen dat geoogste bouwmaterialen een tweede leven krijgen

Nog geen tien procent van het Nederlandse bouwafval wordt hoogwaardig hergebruikt. Tussenstation in Hoogeveen wil hier verandering in brengen.

Sven brandsma Z Uv Ws JB4z50 unsplash
Publicatiedatum: 20 februari 2023

Tussenstation is een initiatief van Bork Groep en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie. Ze schrijven een ondernemerscompetitie uit om ondernemers of startups te vinden die een frisse blik hebben op mogelijkheden voor hergebruik van materiaal dat bijvoorbeeld bij sloopwerkzaamheden ‘geoogst’ wordt. De gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe zijn blij met dit initiatief; ze hebben elk een subsidie van € 22.500 toegezegd. Dit geld is beschikbaar voor de ondernemers die de competitie winnen. Zo kunnen ze een start maken met hun bedrijf.

Wethouder Jan Zwiers: ‘Het is mooi om te zien dat bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen om te werken aan het besparen van grondstof en het verduurzamen van hun sector. Bovendien biedt Tussenstation jonge ondernemers de kans een bedrijf te ontwikkelen. Zo zien we het graag.’

Van 10 naar 90 procent hergebruik van materiaal

Tussenstation heeft de ambitie om 90% van het materiaal – dat wordt geoogst tijdens sloopwerkzaamheden – te hergebruiken. Op de locatie van Tussenstation in Hoogeveen gaan de ondernemers in een zogeheten Innovatiemilieu aan de slag om de materialen geschikt te maken voor hergebruik. Dit kan bijvoorbeeld door het verwijderen van spijkers uit hout, frezen van gevelpanelen met een specifiek patroon en het samenstellen van een nieuw raamkozijn uit oude kozijnen. Er is volop ruimte voor innovatieve ideeën. Geen idee is te gek. Zo krijgen steeds meer geoogste materialen een kans op een tweede leven. Dit draagt bij aan minder bouwafval en minder gebruik van primaire materialen. Het levert ook innovatieve steun in het werkveld van sloop, bouw en de maakindustrie.

Ondernemerscompetitie

Tussenstation zoekt minimaal drie startups of kleine bedrijven die onderdeel willen worden van de circulaire maakomgeving in Tussenstation. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de ondernemerscompetitie. Een vakjury bepaalt welke ondernemers een plek verdienen op de locatie. De drie winnaars ontvangen ieder een bijdrage van maximaal € 15.000 voor de aanloopkosten van hun bedrijf, waarmee de subsidie verdeeld is.