Groenemorgen - Wethouder Jeroen Westendorp laat zich inspireren door Technasium Toppers

Een groene en aangename woonomgeving

Wethouder Jeroen Westendorp laat zich inspireren door Technasium Toppers

Eind vorig jaar won het team Technasium Toppers van het Roelof van Echtencollege de Drentse finale van de scholenchallenge. Ze hadden het meest vernieuwende idee om de energietransitie een boost te geven. Wethouder Jeroen Westendorp mocht de leerlingen feliciteren.

IMG 20230202 143415
Publicatiedatum: 6 februari 2023

Aan de slag met klimaatverandering

Wethouder Jeroen Westendorp was daar natuurlijk blij mee: ‘We weten allemaal dat we aan de slag moeten om klimaatverandering af te remmen. En elke stap die we daarin kunnen zetten, is van waarde. Vorige week nog mocht ik scholieren feliciteren met hun goede idee om schapenwol te gebruiken; nu mag ik alweer leerlingen feliciteren met hun goede idee. Dat is fantastisch want het laat zien dat ze betrokken zijn en goed nadenken over oplossingen die onze aarde, en dus onze toekomst, ten goede komen.’

Lisdodden en een mudrace

Zes leerlingen uit het team 'Technasium Toppers' - Kyan Sieders, Julius Zantingh, Gabri van Elswijk, Jesse Benjamins, Joshua Bikker en Johan Wold – vertelden de wethouder over hun prijswinnende idee. Ze hebben bedacht dat je lisdodden, die bekendstaan om hun grote vermogen om CO2 aan zich te binden, in een groot veld te planten en dat te gebruiken als parcours voor een soort mudrace. Zij hadden, na overleg met een boer, een mooie vergelijking opgesteld van de opbrengst hiervan in verhouding met de traditionele opbrengst van een dergelijk stuk land.

De jury was onder de indruk van dit originele idee en gaf het het predicaat ‘meest vernieuwend’ mee. De wethouder complimenteerde de leerlingen met hun idee dat meerdere problemen kan oplossen. Hij vertelde dat de gemeente onder andere de opdracht heeft om te werken aan klimaatadaptatie en natuurontwikkeling. Daarbij zei hij dat goede oplossingen vaak multidimensionaal zijn in plaats van eendimensionaal. Als je dat in gedachten houdt, is het interessant om op een andere manier naar een vraagstuk te kijken. Ideeën zoals die van dit team Technasium Toppers zijn dan heel inspirerend, besloot de wethouder.