Wat is een soortenmanagementplan?
In dat plan staat welke beschermde soorten er in een gebied voorkomen, welke bedreigingen er zijn en welke beschermings- of herstelmaatregelen nodig zijn. Met dit plan kunnen we bij de Provincie Drenthe voor het hele gebied dat onderzocht wordt een vergunning aanvragen.
Waarom is een soortenmanagementplan nodig?
In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken dat alle woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Als tussenstap moeten in 2030 minstens 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit betekent dat huizen beter geïsoleerd worden en op een andere manier worden verwarmd. Ook in de gemeente Hoogeveen zetten we ons hiervoor in. Steeds meer inwoners nemen maatregelen om hun woning energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door isolatie. Dit is natuurlijk een hele mooie ontwikkeling! Maar wist je dat bij isolatiewerkzaamheden vogels en vleermuizen onbedoeld kunnen worden verstoord of zelfs gedood? Dit is niet toegestaan, omdat deze dieren beschermd zijn volgens de Wet natuurbescherming. Door op een natuurvriendelijke manier te isoleren, maken we Hoogeveen duurzamer én behouden we leefruimte voor deze bijzondere diersoorten.
We willen het woningeigenaren graag gemakkelijker maken. Door het opstellen van een SMP kunnen we als gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Het onderzoek om een SMP te maken duurt lang, ongeveer twee jaar. Om toch op korte termijn te kunnen isoleren vragen we een tijdelijke omgevingsvergunning aan, dit is een pre-SMP. Als onderdeel hiervan moeten we als gemeente zorgen voor alternatieve verblijfsplaatsen. Woningeigenaren kunnen gebruik maken van het pre-SMP als ze hun woning willen isoleren. Dit betekent dat individueel onderzoek vaak niet meer nodig is. Dit bespaart je tijd en geld.
Hoe maakt de gemeente het soortenmanagementplan?
Om dit plan te kunnen maken, is onderzoek nodig in de hele gemeente. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door EcoReest. De onderzoekers van EcoReest hebben in december en januari een vooronderzoek gedaan om in kaart te brengen waar mogelijk beschermde gebouwbewonende soorten verblijven. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar vleermuizen, maar ook naar bepaalde soorten vogels, zoals mussen en zwaluwen.
Het daadwerkelijke ecologische onderzoek vindt plaats vanaf augustus 2025 tot en met juli 2026. In deze periode gaan de ecologen van EcoReest weer op pad. Het kan gebeuren dat ze op verschillende ochtenden en avonden tot drie keer door dezelfde straat fietsen of lopen. Ze gebruiken apparatuur als batdetectoren, verrekijkers en warmtebeeldcamera's om verblijfplaatsen van beschermde diersoorten op te sporen. De ecologen zijn herkenbaar aan hun uitrusting en kunnen zich legitimeren.
In sommige gevallen besluiten de ecologen een uitvliegtelling te doen op een bepaalde locaties. Ze informeren dan een dag vooraf per brief de bewoners in de omgeving. Een uitvliegtelling vindt plaats om het aantal dieren, het specifieke soort en het soort verblijf vast te stellen. Zo’n telling duurt een paar uur.
Heeft u ruimte voor vleermuizen?
Het onderzoek neemt nog best veel tijd in beslag. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen lang moeten wachten voor ze kunnen starten met hun verduurzamingsklus. Daarom zorgt de gemeente al voor de compensatie van verblijfplaatsen. Hierdoor kan alvast de vergunning voor de pre-SMP fase worden aangevraagd. De gemeente kan hierbij hulp goed gebruiken. Vleermuizen zijn nuttige dieren; ze vangen bijvoorbeeld veel vliegen en muggen. Wil jij vleermuizen de ruimte geven in een vleermuizenkast op jouw terrein? Neem dan contact op via info@groenemorgenhoogeveen.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Meer weten?
Wil je meer informatie over hoe dit plan werkt? Lees meer over het soortenmanagementplan. Op de website van de provincie Drenthe vindt je meer informatie over natuurvriendelijk isoleren.