Groenemorgen - Aangepaste planning Waterstofwijk

Waterstof Hoogeveen

Aangepaste planning Waterstofwijk

Op woensdag 4 oktober is er een informatieavond over de ombouw van aardgas naar waterstof geweest. Hiervoor waren alle bewoners van de eerste 12 woningen uitgenodigd. De aangepaste planning is besproken en de gemeente Hoogeveen heeft samen met de meewerkende partners de bewoners geïnformeerd over de werkzaamheden die nodig zijn in de woning voor het overgaan naar waterstof.

Erflanden Hoogeveen Waterstofwijk
Publicatiedatum: 5 oktober 2023

Het project Waterstof Hoogeveen nadert fase 1 van daadwerkelijke uitvoering. De eerste 12 woningen zijn geschouwd om een beeld te krijgen van het werk dat per woning nodig is. Ook is het waterstofnetwerk, dat zorgt voor de aanvoer van waterstof naar de wijk is voor een groot deel aangelegd.

Nieuwe planning

Voordat een huis echt op waterstof kan worden aangesloten moet er nog het een en ander geregeld worden. Omdat alles nieuw is, kost dat vaak meer tijd dan verwacht. Eerder hebben we gemeld te verwachten dat we de eerste woningen in Erflanden na de zomer 2023 konden aansluiten op waterstof. Deze planning hebben we niet gehaald. Dat heeft te maken met de benodigde toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het ombouwen van aardgas naar waterstof.

De ACM ziet erop toe dat veiligheid en consumentbescherming goed is geregeld. Dit proces kost meer tijd dan verwacht. We verwachten de toestemming van ACM nu eind november. En dan is het te laat om nog voor de winter te kunnen aansluiten. Een van de spelregels van de ACM is namelijk dat in de winterperiode, tussen 1 oktober en 1 april, de ombouw niet mag plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat de ombouw pas na deze periode kan starten. De winterperiode benutten we om een aantal andere onderdelen van het project, zoals het testen van het distributienet, af te ronden.

Dit bericht verscheen eerder in de nieuwsbrief. Lees de hele nieuwsbrief via onderstaande link.