Groenemorgen - Bijeenkomst voor agrariërs: duurzame energie produceren bij netcongestie

Energie besparen

Bijeenkomst voor agrariërs: duurzame energie produceren bij netcongestie

Wil jij weten hoe jij in netcongestiegebied toch duurzame energie kunt produceren? Kom dan op donderdag 16 november vanaf 19:45 naar de bijeenkomst ‘Duurzame energie produceren bij netcongestie’ in Hoogeveen. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we meer over de mogelijkheden die je hebt om, ondanks netcongestie, te werken aan duurzame energievoorziening op jouw bedrijf.

Foto LTO Noord
Publicatiedatum: 31 oktober 2023

Netcongestie in gemeente Hoogeveen

In onze gemeente is sprake van netcongestie: de vraag naar transport van elektriciteit is groter dan de transportcapaciteit van het net. Netcongestie heeft gevolgen voor de verdere verduurzaming van jouw bedrijf, bijvoorbeeld omdat je energie niet terug kunt leveren naar het net of omdat uitbreiding van je bestaande productie moeilijker wordt.

Toch duurzame energie produceren in netcongestiegebied

Netcongestie is niet overal hetzelfde. Met behulp van maatwerk blijken er vaak mogelijkheden te zijn om alsnog duurzame energie te produceren. Denk bijvoorbeeld aan boerderijwindmolens of energieopslag. Door te investeren in de eigen opwek van energie blijven energiekosten stabieler en kan er bijna altijd geld worden bespaard. Ook draagt de opwek van duurzame energie bij aan het verlagen van de milieu-impact van het bedrijf.

Wanneer is investeren interessant? En kies je voor alleen zon of wind of maak je een combinatie samen met eventueel een accu? Tijdens deze avond en de ondersteuningsmogelijkheid binnen het project vertellen wij meer over het creëren van meerwaarde voor je bedrijf. Hierbij wordt ook de link gelegd naar de windmolen pilot van 25 meter in de gemeente Hoogeveen.

Programma en sprekers

De bijeenkomst is op donderdag 16 november om 20.00 uur in De Molenhoeve, Echtenseweg 15 in Hoogeveen. Het programma ziet er als volgt uit:

19:45 Inloop met koffie, thee en koek
20:00 Opening
20:05 Wethouder Jeroen Westendorp
20:15 Rients Hijma, projectleider energie bij LTO Noord, over ervaringen, opzet van ondersteuningsmogelijkheden binnen het project
20:45 Pauze
21:00 Kees van Luttikhuizen, van BestWatt, over de mogelijkheden voor energie opwek op het agrarisch erf
21:35 Ruimte voor vragen
22:00 Afsluiting

Deze bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden.

Over het project

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd binnen het project ‘Verduurzaming op het agrarisch erf in Drenthe’, dat een gezamenlijk initiatief is van Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo, Gemeente Noordenveld, Gemeente Aa en Hunze, Gemeente Coevorden, Gemeente Hoogeveen, Gemeente De Wolden en LTO Noord. Het project draagt bij aan het verder verduurzamen van de agrarische sector in deze regio door het bieden van ondersteuning en kennis rondom verduurzaming op het agrarische erf.