Groenemorgen - De Hoogeveense Isolatie Bon - voor gratis isolatiemateriaal om zelf uw huis te isoleren

Subsidies en leningen Energie besparen

De Hoogeveense Isolatie Bon - voor gratis isolatiemateriaal om zelf uw huis te isoleren

Wilt u zelf aan de slag met het isoleren van uw woning? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Hoogeveense Isolatie Bon. Dat is een subsidie tot € 2.160. Met de Hoogeveense Isolatie Bon kunt u isolatiematerialen aanschaffen bij de deelnemende bouwmarkten in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden.

Stimuleringslening
Publicatiedatum: 9 mei 2024

In het kort

Als u de bon aanvraagt, komt een energieadviseur bij u op bezoek. Samen verkent u de mogelijkheden en kiest u een klus in uw huis. Bij gebleken geschiktheid en als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u van de energieadviseur de Hoogeveense Isolatie Bon. Daarbij krijgt u een digitale kluswijzer die stap voor stap uitlegt hoe u de isolatiematerialen aanbrengt.

Met de Hoogeveense Isolatie Bon kunt u zelf de isolatiematerialen aanschaffen bij een van de deelnemende bouwmarkten. U hoeft geen geld voor te schieten. Onderaan deze pagina staat een overzicht van de deelnemende bouwmarkten.

U kunt de Hoogeveense Isolatie Bon in delen besteden tot de maximale waarde. Dit mag bij meerdere bouwmarkten. Na ontvangst is de Hoogeveense Isolatie Bon 5 maanden geldig.

Voor wie is de subsidie bedoeld?

 • U kunt de Hoogeveense Isolatie Bon aanvragen als u eigenaar van het huis bent.
 • Voorwaarde is dat u de isolatie zelf aanbrengt. U schakelt geen bedrijf in. Natuurlijk is het wel prima als een familielid of bekende u helpt.
 • Het (geschatte) energielabel van uw huis is D, E, F, of G.
 • Uw huis heeft een WOZ-waarde van maximaal € 429.300.

De subsidie aanvragen

Wilt u zelf aan de slag met het isoleren van uw woning? Meld u dan aan via het aanvraagportaal. U vraagt dan eerst een waardebon voor een gratis Doe-het-zelf advies aan. Hiervoor vragen we om uw postcode, huisnummer, e-mailadres en telefoonnummer, zodat de energieadviseur een afspraak met u kan maken. De energieadviseur komt bij u langs om een gratis doe-het-zelf-advies te geven. Welke isolatiemaatregel levert in uw huis het meeste op en is de klus geschikt om zelf uit te voeren? Als u samen een klus kiest en als u voldoet aan de voorwaarden, overhandigt de energieadviseur u de Hoogeveense Isolatie Bon ter waarde van € 2.160. U kunt dit bedrag bij de deelnemende bouwmarkten besteden voor de aanschaf van isolatiematerialen. Het hele proces van A tot en met Z wordt onderaan deze pagina uitgelegd.

Heeft u moeite met online aanmelden? Dan kunt u langsgaan bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek Hoogeveen.

 • Openingstijden: maandag van 14:00 tot 16:00, dinsdag van 18:00 tot 19:00 en vrijdag van 10:00 tot 12:00
 • Adres: Willemskade 27 in Hoogeveen
 • Telefoonnummer: 0528 268 131

De voordelen van isolatie

Een goed geïsoleerde woning heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan het isoleren van een woning leiden tot aanzienlijke energiebesparing, omdat er minder warmte verloren gaat door muren, dak en vloer. Dit leidt tot een lagere energierekening, waardoor het isoleren van de woning een investering op de lange termijn kan zijn. Ook zorgt isoleren voor een verhoogd comfort. Uw woning houdt de temperatuur namelijk beter vast. In de winter blijft het hierdoor warmer en in de zomer koeler. Tot slot kan een goed geïsoleerde woning aantrekkelijker zijn voor een toekomstige koper van uw woning, waardoor de waarde van uw woning kan stijgen.

Hulp nodig bij het isoleren?

Lukt het u niet goed om de isolatiemaatregelen zelf uit te voeren of heeft u er vragen over? Dan kunt u hulp vragen van de onafhankelijke experts van DOC33. Dit is het lokale duurzaamheidscentrum in Hoogeveen met veel kennis en expertise over isolatie. Deze hulp is gratis.

Heeft u hulp nodig? Stuur dan een bericht naar DOC33 via onderstaande button. De adviseurs van DOC33 nemen dan contact met u op. Lukt dit niet? Belt dan de gemeente via 14 0528.

Mail DOC33 14 0528

Waarom doet de gemeente dit?

Als gemeente vinden we het belangrijk dat onze inwoners de mogelijkheden krijgen om hun woning te verduurzamen. Het isoleren van woningen heeft namelijk een positief effect op uw energieverbruik, waardoor uw energierekening mogelijk omlaag kan gaan. Ook helpt isolatie om van Hoogeveen een duurzame gemeente te maken.

Veelgestelde vragen

Bent u benieuwd naar het proces? Hieronder staat het proces in een aantal stappen uitgelegd:

 1. Aanmelden: u meldt zich aan via het aanvraagportaal voor een gratis doe-het-zelf advies van de energieadviseur. Dit advies is verplicht voordat u de Doe-het-zelf isolatiesubsidie verstrekt krijgt.
 2. Doe-het-zelf advies: de energieadviseur neemt contact met u op en kijkt samen met u of u in aanmerking komt voor de Doe-het-zelf isolatiesubsidie en komt bij u langs voor een doe-het-zelf advies.
 3. Verstrekken Hoogeveense Isolatie Bon: indien blijkt dat u de maatregelen zelf uit kunt voeren, of dat iemand uit uw netwerk dat kan, dan verstrekt de energieadviseur u de Hoogeveense Isolatie Bon met een bedrag van € 2.160. De bon ontvangt u per e-mail. Ook krijgt u een kluswijzer met adviezen over hoe u de maatregelen zelf uit kunt voeren en een lijst met aan te schaffen isolatiematerialen. Tot slot maakt de energieadviseur een foto van de situatie vooraf op de plek waar u aan de slag gaat met de isolatie.
 4. Aanschaffen isolatiematerialen: u schaft met de Hoogeveense Isolatie Bon de isolatiematerialen aan bij één van de deelnemende bouwmarkten in Hoogeveen of De Wolden. De bouwmarkt schrijft het bedrag af van uw isolatie bon. Zolang u niet meer uitgeeft dan op uw isolatie bon staat, dan hoeft u hoeft geen geld te betalen.
 5. Uitvoeren maatregelen: u gaat aan de slag met het isoleren van de woning en u maakt een foto van de uitvoering.
 6. Afronden: u maakt een foto van de situatie nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
 7. Uploaden foto's: u ontvangt per e-mail een herinnering om de foto's van de uitvoering en die van het eindresultaat te uploaden.

U kunt de Hoogeveense Isolatie Bon besteden bij de deelnemende bouwmarkten in gemeente Hoogeveen en gemeente De Wolden. Benieuwd welke bouwmarkten dit zijn? Bekijk de lijst hieronder.

 • Hubo XL Hoogeveen - Kanaalweg 5A in Hoogeveen, tel: 0528 250 100
 • Hubo Harke Hoogeveen - Alteveerstraat 8 in Hoogeveen, tel: 0528 263 573
 • Praxis Hoogeveen - Griendtsveenweg 26 in Hoogeveen, tel: 0528 269 358
 • De Baanbreker BV - Drogteropslagen 89a in Drogteropslagen, tel: 0523 613 986
 • Bowin Hout- en Bouwmaterialen - Dorpsstraat 72b in Pesse, tel: 0528 242 777
 • GAMMA Hoogeveen - Groenewegenstraat 10 in Hoogeveen, tel: 0528 265 449
 • Karwei Hoogeveen - Groenewegenstraat 11-15 in Hoogeveen, tel: 0528 225 678
 • Bouwcenter Concordia - Stephensonstraat 39 in Hoogeveen, tel: 0528 280 000

Voor de Doe-het-zelf isolatiesubsidie werken we met twee onafhankelijke energieadviseur vanuit DOC33. DOC33 is het onafhankelijke kennis en expertisecentrum op het gebied van duurzaamheid en is gevestigd bij het Alfa College. De energieadviseurs adviseren u over welke isolatiemaatregelen het meeste effect hebben in uw situatie. Hiervoor komen ze thuis bij u langs om met een afspraak van ongeveer één uur de huidige situatie van uw woning op te nemen, om vervolgens samen met u te kijken welke isolatiemaatregelen u zelf uit zou kunnen voeren en welke het meeste resultaat hebben. Om dit advies te kunnen geven zijn de energieadviseurs geschoold en hebben zij ervaring met het geven van adviezen.

Wel is het belangrijk om te benadrukken dat de energieadviseur u een advies geeft. De energieadviseur is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het uiteindelijke eindresultaat.

U mag de Doe-het-zelf isolatiesubsidie gebruiken voor isolatie van de vloer, kruipruimte, schuin dak (binnenkant), gevel (binnenkant) en/of kierdichting.

Wilt u weten welke isolatiematerialen u met de subsidie kunt aanschaffen. Klik dan hieronder voor de productenlijst van Milieu Centraal.

Productenlijst Milieu Centraal

Bij het uitvoeren van de isolatiemaatregelen draagt u zelf het risico. De gemeente kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele gevolgen. Hieronder vindt u tips en advies om de risico's bij zelf isoleren zo klein mogelijk te maken.

Gezondheid

Bij het werken met isolatiematerialen zoals glas- of steenwol is het belangrijk om beschermende maatregelen te nemen.

 • Draag handschoenen, een (wegwerp)overall, veiligheidsbril en een P2-stofkapje.
 • Houd de werkplek schoon om stof te verminderen.
 • Vermijd het gebruik van schapenwol vanwege gezondheids- en milieurisico's.
 • Zorg voor goede ventilatie tijdens het werk om irritatie aan huid en luchtwegen te voorkomen.
 • Spoel uw huid af na het werk en gooi wegwerpoveralls weg bij het restafval.

Veiligheid

Bouwmaterialen worden ingedeeld in Euro-brand-klassen, variërend van A1 (niet brandbaar) tot F (zeer brandbaar). Steenwol, glaswol en resolschuim zijn niet of nauwelijks brandbaar, terwijl andere materialen wel brandbaar zijn. Hogere brand-klassen worden aanbevolen voor openbare gebouwen en woongebouwen, terwijl lagere klassen beperkt kunnen worden toegepast in situaties met minder strenge brandveiligheidseisen. Zorgvuldige materiaalkeuze en naleving van bouwvoorschriften zijn essentieel voor brandveiligheid in bouwprojecten. Aanvullende maatregelen zoals brandwerende coatings en isolatie kunnen worden toegepast om de veiligheid verder te verhogen.

Risico's op fouten

Bij het zelf isoleren van uw woning is het belangrijk om fouten te voorkomen die kunnen leiden tot een lager definitief energielabel.

 1. Kieren en naden: enkele veelvoorkomende fouten zijn onder andere kieren en naden die ontstaan als isolatieplaten niet goed op elkaar aansluiten of verzakken. Dit kan leiden tot warmtelekken en verlies van isolatievermogen.
 2. Onjuiste isolatiediktes: daarnaast kan het gebruik van onjuiste isolatiediktes leiden tot verminderde isolatieprestaties. U bent niet verplicht om de wettelijk voorgeschreven isolatiediktes te volgen. Het is belangrijk om voldoende isolatiedikte te gebruiken.
 3. Verkeerd isolatiemateriaal: een andere fout is het gebruik van verkeerd isolatiemateriaal. Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elke situatie. Het is belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen voor optimale prestaties. Zo kan isolatieschuim bijvoorbeeld ideaal zijn voor moeilijk bereikbare plekken, terwijl isolatieplaten of -dekens beter geschikt zijn voor andere locaties.
 4. Gebrekkige voorbereiding: een goede voorbereiding is belangrijk. Soms is het nodig om extra latten op de dakconstructie aan te brengen om voldoende diepte te creëren voor isolatie. Zorg ervoor dat u de juiste voorbereidende stappen neemt voor een efficiënte isolatie.
 5. Geen dampscherm: bij dak- en zoldervloerisolatie is een dampscherm essentieel om te voorkomen dat vocht van binnenuit in de isolatielaag doordringt en de isolerende werking van het materiaal vermindert. Het is mogelijk om isolatiematerialen te kopen die al voorzien zijn van een dampwerende laag. Zorg ervoor dat u deze op de juiste manier installeert.
 6. Bestaande vochtproblemen niet opgelost: daarnaast is het belangrijk om eventuele vochtproblemen eerst op te lossen voordat u gaat isoleren. Schimmelplekken of vochtplekken op de muren dienen eerst te worden aangepakt, aangezien negeren van vochtproblemen kan leiden tot verdere verergering van de schade.

Geen garantie op de uitgevoerde werkzaamheden

Bij zelf isoleren is er geen garantie op de uitgevoerde werkzaamheden, zoals bij een professionele vakman. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld vochtschade ontstaat door een foutieve plaatsing van de isolatie, de kosten voor het herstellen hiervan voor uw rekening zijn. In de meeste gevallen is er wel garantie op het isolatiemateriaal zelf. Als u na de werkzaamheden een nieuw definitief energielabel wil aanvragen, maar de maatregel is foutief uitgevoerd, kan dit worden meegenomen in de beoordeling voor een nieuw energielabel door de EPA-adviseur.

Niet alle woningen beschikken over een geregistreerd energielabel. Over het algemeen maken woningen die gebouwd zijn tot 1982 aanspraak op de Doe-het-zelf isolatiesubsidie. Zij beschikken meestal over een geschat energielabel D, E, F of G.

Beschikt u niet over een energielabel, maar is uw woning van vóór 1982? Dan kunt u zich alsnog aanmelden voor een advies van de energieadviseur. De energieadviseur neemt dan contact met u op om te kijken of u aanspraak maakt op de subsidie. Misschien kan dit telefonisch al worden bepaald en misschien moet de energieadviseur hiervoor thuis bij u langskomen. Dit zal de energieadviseur telefonisch aan u uitleggen.

Als de energieadviseur heeft bepaald dat uw woning waarschijnlijk over een energielabel D, E, F of G beschikt, dan kijkt de energieadviseur samen met u welke isolatiemaatregelen u zelf kunt uitvoeren. Vervolgens krijgt u de Hoogeveense Isolatie Bon, kunt u de isolatiematerialen bij de bouwmarkt aanschaffen om deze vervolgens zelf aan te brengen.

Als er bouwmateriaal vrijkomt bij het uitvoeren van de werkzaamheden dat nog bruikbaar is, dan kunt u dit gebruiken voor een volgende klus of aanbieden aan iemand. Dit kan bijvoorbeeld via diverse weggeefhoeken die op Facebook of Marktplaats staan.

Wilt u de materialen die u overheeft toch weggooien? Dan moet u de meeste materialen gescheiden inleveren bij de Milieustraat van de gemeente. Kijkt u op de website van AREA voor meer informatie over wat te doen met het bouwafval en waar u dit kunt inleveren.

AREA afvalscheidingswijzer

Bij Milieu Centraal en Verbeter je Huis kunt u extra informatie vinden over isoleren.

 • Wilt u meer informatie over het zelf uitvoeren van de isolatiemaatregelen? Dan heeft Verbeter je Huis een handige pagina met instructies. Hier vindt u onder andere instructievideo's over het zelf uitvoeren van isolatiemaatregelen.
 • Wilt u meer informatie over isolatiematerialen? Bekijk dan de pagina over de juiste isolatiematerialen kiezen. Deze pagina gaat over het kiezen van isolatiemateriaal voor energiebesparing, met informatie over aanbevolen en afgeraden isolatiematerialen.
 • U kunt ook de pagina over isoleren en besparen bezoeken. Deze pagina gaat over energiebesparing door isolatie, met informatie en tips over verschillende aspecten van isoleren om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren.

Verder kunt u terecht bij het Drents Energieloket. Hier vindt u veel informatie over het verduurzamen van uw woning en de beschikbare isolatie- en verduurzamingssubsidies in Hoogeveen.

De Hoogeveense Isolatie Bon is niet voor isolatiemaatregelen aan de buitenkant van uw huis. Hier heeft u een vergunning voor nodig. Dit zijn ook maatregelen die vaak door een installateur moeten worden gedaan. Hiervoor kunt u wellicht gebruik maken van andere isolatiesubsidies, zoals de ISDE-subsidie voor woningeigenaren.

De Hoogeveense Isolatie Bon is alleen te gebruiken voor de aanschaf van isolatiematerialen. Maatregelen als een (hybride) warmtepomp, een inductiekookplaat, zonnepanelen of een airco vallen buiten deze regeling.

Als u de volgende melding te zien krijgt: "Error: Adres bestaat niet in het systeem" dan maakt u waarschijnlijk geen aanspraak op de Hoogeveense Isolatie Bon. Mogelijk ligt de WOZ-waarde van uw woning dan boven de €429.300, of heeft uw woning een geregistreerd energielabel A(++++), B of C. Ook kan het zijn dat u in een (sociale) huurwoning woont.

Mocht u toch denken dat wij een fout hebben gemaakt, neemt u dan contact op met de gemeente via het telefoonnummer 14 0528.