Groenemorgen - Grietje Loof uit Hoogeveen kiest voor een groen dak

Een groene en aangename woonomgeving

Grietje Loof uit Hoogeveen kiest voor een groen dak

Verduurzamen van eigen huis en tuin kan al in kleine stappen. Er zijn veel manieren om dit aan te pakken en alle beetjes helpen.

Groen dak van Grietje Loof
Publicatiedatum: 24 juli 2023

Opwek groene energie

Een van de manieren om thuis te verduurzamen is door de aanleg van een groen dak. Zo deed ook Grietje Loof uit Hoogeveen dit. Door middel van zonnecollectoren op het dak en de installatie van een boilervat maakt Grietje gebruik van douche- en tapwater wat verwarmd is door de zon. Daarnaast wordt deze warmte ook gebruikt om het water voor de CV voor te warmen.

Naast zonnecollectoren heeft Grietje ook zonnepanelen op haar dak laten plaatsen. Door de installatie van een inductieplaat in huis om te koken, kan zij volop profiteren van de energie opgewekt door de zonnepanelen op het dak.

Bloeiend dak

Dat is niet alles. Op het platte dak groeit en bloeit sedum. Het dak heeft dus een dubbele functie. Het doet dienst als leefgebied voor insecten en het bevordert de biodiversiteit. Want ook bloemen en kruiden gedijen prima op een groen dak. Daarnaast fungeert het als natuurlijke isolatie voor het huis en verlaagt het de omgevingstemperatuur en absorbeert het regenwater. Door de goede isolatie van het dak, van zowel binnen als buiten, houdt Grietje de warmte waar deze hoort. Daarnaast hebben de zonnepanelen een hogere opbrengst door het groene dak. Zo draagt het groene dak verder mee aan besparing op haar energierekening.

Waarom kiezen voor een groen dak?

Grietje haar grootste motivatie was om te doen wat zij kan binnen de perken van haar huis en tuin, om te beschermen wat uitsterft, en om gebruik te maken van iets wat gratis is. Door de installatie van, onder andere, de zonnecollectoren, het boilervat en de zonnepanelen, verbruikt Grietje vrijwel geen gas meer. Ze is daarmee bijna zelfstandig in haar energievoorziening en doet goed voor de aarde. En dat geeft een lekker gevoel!

Advies van Grietje

“Vraag dingen, want de één helpt de ander wel weer verder. Bel gewoon rond en durf mensen vragen te stellen.”

Voor meer informatie over de aanleg van een groen dak kunt u ook terecht bij Grietje. Ze is bereikbaar via de mail op hoogeveenivn@gmail.com.

Verduurzamen doen we samen én in eigen huis en tuin.