Groenemorgen - Marktconsultatie voor warmtepompen in de Waterstofwijk Hoogeveen

Energie besparen

Marktconsultatie voor warmtepompen in de Waterstofwijk Hoogeveen

Eind 2022, toen de energiecrisis ontstond, werd duidelijk dat in de Erflanden minder woningen omgezet kunnen worden naar waterstof. Dat zit zo. Het uitgangspunt voor de prijs van waterstof binnen de Waterstofwijk is dat bewoners niet meer gaan betalen voor de levering van waterstof dan ze nu betalen voor aardgas. Dit verschil in prijs tussen waterstof en aardgas wordt betaald uit de subsidie voor de Waterstofwijk, voor een periode van 15 jaar. Door het grotere prijsverschil is er per woning meer geld nodig uit het subsidiebudget. Dat betekent dat de subsidiepot sneller leeg is.

Waterstofwijk voor facebook en linkedin
Publicatiedatum: 20 februari 2024

De inschatting was dat met het beschikbare subsidiebudget 427 woningen in Erflanden omgezet konden worden naar waterstof. Die schatting is teruggebracht naar 100 woningen.

Verduurzamen met een warmtepomp

Om de inwoners die (nog) niet aangesloten kunnen worden op waterstof toch een alternatief te kunnen bieden om hun woning ter verduurzamen, kijken we naar de mogelijkheid van het bundelen van de vraag naar een (hybride) warmtepomp inclusief installatie. Een warmtepomp zorgt voor een besparing op energiekosten en kan in een paar jaar terugverdiend worden, als de woning goed geïsoleerd is en voorzien van zonnepanelen. Voor warmtepompen is subsidie beschikbaar vanuit het Rijk. De toepassing van warmtepompen past goed binnen de ambitie om zoveel mogelijk woningen aan te sluiten op waterstof. De hybride warmtepomp kan in combinatie met een aardgas- en waterstof - cv-ketel. Deze combinatie wordt vanaf 2026 verplicht bij de aanschaf van een cv-ketel. Naast een hybride warmtepomp, is het ook een optie om helemaal van het gas af te gaan en de woning volledig elektrisch te verwarmen met een warmtepomp.

Marktconsultatie

We starten eind februari met een marktconsultatie onder lokale installateurs om te bezien of een voordelig aanbod voor bewoners mogelijk is als de vraag gebundeld wordt. De gedachte is de installateur efficiënt kan werken omdat de woningen dichtbij elkaar staan en qua bouw en indeling vaak vergelijkbaar zijn.